Dàlmata, la tortuga marina que ha nidificat a les costes de Catalunya i València
en-GBde-DEes-ESfr-FR

Dàlmata, la tortuga marina que ha nidificat a les costes de Catalunya i València


Dàlmata és el nom d’una tortuga babaua (Caretta caretta) femella que ha fet dues postes en menys de dues setmanes a les platges del Mediterrani peninsular, en concret a Catalunya i la Comunitat Valenciana. Aquest episodi de nidificació és un fet excepcional que reforça la importància del seguiment científic i la implicació ciutadana en la conservació d’aquesta espècie amenaçada que fa llargues migracions en zones com la Mediterrània occidental.

La primera posta d’ous de la temporada va tenir lloc el 25 de juny a la platja de Sant Feliu de Guíxols (Girona), on Dàlmata va dipositar 101 ous. La segona, amb 129 ous, es va produir la nit del 8 de juliol a la platja del Puig (València). En un context de protecció de la biodiversitat, identificar diversos nius d’una mateixa femella durant una sola temporada permet avançar en l’estudi del procés de colonització de noves àrees de nidificació a la Mediterrània occidental per part d’aquesta espècie.

Dàlmata forma part del seguiment científic de l’espècie C. caretta que es desenvolupa mitjançant projectes interdisciplinaris com ara Life Turtlenest o InGeNi-Caretta, iniciatives en què participen la Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), el Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), en col·laboració amb centres de recuperació de fauna marina i amb el suport actiu de la ciutadania.

Aquesta tortuga està equipada amb un emissor que permet seguir-ne via satèl·lit tots els desplaçaments per identificar amb detall els hàbitats que freqüenta i facilitar la detecció, la protecció i l’estudi dels seus nius i descendència.

Alhora, en paral·lel s’estan fent anàlisis genètiques per conèixer l’origen i el parentiu de les femelles nidificants, i també s’estan duent a terme altres recerques sobre la seva alimentació i l’ús de l’hàbitat mitjançant tècniques com ara l’anàlisi d’isòtops estables.

Col·laboració ciutadana per protegir les tortugues marines

La col·laboració ciutadana resulta decisiva per detectar de manera immediata els episodis de nidificació de tortugues al litoral. Davant la presència d’una tortuga femella, una cria o un rastre de desplaçament a la sorra, s’ha d’avisar telefonant al 112 i no interferir fent cap acció: no s’ha de molestar l’animal, ni trepitjar-ne el rastre, i cal esperar l’arribada del personal especialitzat. El cas del segon niu de Dàlmata, l’equip en coneixia la ubicació, pròxima a la costa, gràcies a l’emissor via satèl·lit, però va ser una crida al 112 la que va avisar de la posta.

El projecte InGeNi-Caretta rep el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat pels fons Next Generation EU.

Life Turtlenest és un projecte cofinançat pel Programa LIFE de la Comissió Europea, sota la referència LIFE21-NAT-IT-LIFE-TURTLENEST/101074584.

Angehängte Dokumente
  • Dàlmata és un exemplar de tortuga babaua (Caretta caretta) femella.
  • La tortuga ha fet dues postes en menys de dues setmanes a les platges del Mediterrani peninsular.
  • El projecte InGeNi-Caretta rep el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat pels fons Next Generation EU.
  • Life Turtlenest és un projecte cofinançat pel Programa LIFE de la Comissió Europea, sota la referència LIFE21-NAT-IT-LIFE-TURTLENEST/101074584.
Regions: Europe, Spain
Keywords: Business, Agriculture & fishing, Science, Agriculture & fishing, Environment - science, Life Sciences

Disclaimer: AlphaGalileo is not responsible for the accuracy of content posted to AlphaGalileo by contributing institutions or for the use of any information through the AlphaGalileo system.

Referenzen

We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet
AlphaGalileo is a great source of global research news. I use it regularly.
Robert Lee Hotz, LA Times

Wir arbeiten eng zusammen mit...


  • e
  • The Research Council of Norway
  • SciDevNet
  • Swiss National Science Foundation
  • iesResearch
Copyright 2025 by DNN Corp Terms Of Use Privacy Statement