Alpha 981 > Item Display (es-ES)
en-GBde-DEes-ESfr-FR

La primera onada de COVID-19 agreujà la bretxa de gènere en la producció científica

22/10/2021 Asociación RUVID

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) lidera un estudi de quatre institucions científiques europees que assenyala que durant la primera onada de COVID-19 les dones de tot el món van veure minvades les seues investigacions, especialment a la franja d’edat entre 25 i 45 anys. Publicat hui dimecres a la revista Plos ONE, l’estudi més gran fins a hui sobre productivitat científica ha analitzat 2.329 revistes de la plataforma Elsevier, amb més de quatre milions i mig d’articles de més de cinc milions d’investigadors i investigadores.

“Una hipòtesi probable de la bretxa de gènere en aquesta edat són les càrregues familiars. Les científiques joves van ser les que principalment es van encarregar de la cura de la família i les responsabilitats de la llar, on van passar una major quantitat de temps d’acord amb les dades de Google Mobility, de manera que van tindre menys temps per desenvolupar les seues investigacions”, ha destacat Francisco Grimaldo, investigador principal d’aquest estudi a la UV.

Amb l’inici de la pandèmia i el confinament va augmentar enormement la producció d’articles acadèmics, especialment en els camps de medicina i salut. Els científics (en masculí) tenien més temps per treballar i produir papers (articles). Les científiques, que en principi estaven en les mateixes condicions, també van augmentar la producció, però aquest creixement va ser molt menor que en el cas dels homes (que arriba a ser el 50% menor en funció de la franja d’edat i la disciplina). És a dir, es va produir més del que és habitual, però els científics en major quantitat que les científiques.

Segons Francisco Grimaldo i Daniel García (també de la UV) i experts de la Universitat de Milà, la Universitat de Lund i la Universitat de Linnaeus (les dues últimes de Suècia), publicar més pot permetre a molts homes donar-se a conèixer i engrandir el seu currículum d’investigador. “En els pròxims anys, podríem veure com el camí iniciat en els primers mesos de 2020 donaria més fruits en la carrera de molts homes, no així en la de les investigadores i científiques que es van veure obligades a fer-se càrrec d’altres tasques que, se suposa, són compartides”, explica Francisco Grimaldo.

En ciència és fonamental publicar les investigacions i compartir els resultats, de manera que cada estudi és susceptible de convertir-se en un article, si bé molts no arriben a veure la llum. Les revistes científiques descarten milers d’articles cada any. L’editorial Elsevier, que té dades de 2.329 capçaleres científiques diferents, ha cedit les dades anonimitzades de tots els seus articles a la Universitat de València, tant els publicats com els que no, fet que ha permès dur a terme aquest estudi.

En l’article publicat s’esmenta també la revisió dels papers que arriben a les revistes. Es tracta d’una tasca compartida en la comunitat científica a la qual pràcticament la totalitat de científiques i científics dediquen una part important del seu temps. Amb l’augment dels treballs científics, publicats o no, també van augmentar les correccions. “No obstant això, ací no s’ha constatat diferència entre gèneres, fet que ens diu que les dones van seguir mantenint la seua vocació de servei a la comunitat científica”, explica Grimaldo.

Aquest article és resultat del projecte “Eines informatives avançades sobre la revisió per parells d’articles científics”, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Agència Estatal d’Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, amb referència RTI2018-095820-B-I00.
Squazzoni F, Bravo G, Grimaldo F, García-Costa D, Farjam M, Mehmani B (2021). «Gender gap in journal submissions and peer review during the first wave of the COVID-19 pandemic. A study on 2329 Elsevier journals». PLoS ONE 16(10): e0257919. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0257919
Archivos adjuntos
  • Grimaldo i Garcia
22/10/2021 Asociación RUVID
Regions: Europe, Spain
Keywords: Covid-19, Covid-19, Society, Social Sciences

Testimonios

We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet
AlphaGalileo is a great source of global research news. I use it regularly.
Robert Lee Hotz, LA Times

Trabajamos en estrecha colaboración con...


  • BBC
  • The Times
  • National Geographic
  • The University of Edinburgh
  • University of Cambridge
Copyright 2021 by DNN Corp Terms Of Use Privacy Statement