Alphagalileo > Item Display
en-GBde-DEes-ESfr-FR

Tres investigadores comproven la desinformació constant en quatre canals i grups de Telegram de simpatitzants de VOX en les eleccions de 2019

15/09/2021 Asociación RUVID

L’estudi, dut a terme per les investigadores Lorena Cano (Universitat de València) i María Díez i Cristina Renedo (Universitat de Valladolid), totes elles del grup d’investigació Mediaflows, conclou que la desinformació fou un element continu durant la campanya electoral d’abril de 2019 en diversos canals i grups de simpatitzants de VOX a Telegram. La investigació, publicada en la revista Miguel Hernández Communication Journal, també destaca que els temes preferits pels seguidors de VOX per a desinformar estaven relacionats amb temes com l’avortament, la immigració o les armes.

Mentre que els canals oficials de VOX tingueren molt poca activitat durant la campanya i els seus missatges només buscaven la difusió dels mítings de Santiago Abascal, en els canals i grups no oficials de la formació d’extrema dreta la desinformació fou una constant diària, amb missatges contraris al feminisme, la migració o l’independentisme, compartint continguts enganyosos i manipulats.

Els usuaris d’aquests grups, segons comprovaren les investigadores, no foren conscients d’estar sent afectats per la desinformació, sinó que pensaven que era el sistema mediàtic el que els volia boicotejar. Els missatges intentaren desprestigiar l’adversari i reforçar la ideologia del partit.
Segons la investigadora Lorena Cano, “aquests grups funcionen com càmeres de ressonància i fa que els seus participants reafirmen les seues creences. El problema de no qüestionar-se la veracitat de tals missatges és que el grup es converteix en una bombolla aïllada de la realitat i adopta les crítiques al seu discurs com un intent de manipulació”.

L’article ha trobat algunes característiques comunes a la desinformació transmesa en aquests canals de Telegram. En primer lloc, aquelles que inclouen contingut mobilitzador –agressiu o sensibilitzador i que connecta amb els sentiments per a manipular– i uns altres continguts amb trets de versemblança, però amb un clar posicionament ideològic –especialment efectiu per a persones que no consumeixen mitjans de comunicació fiables cada dia–. En tercer lloc, missatges que no mencionen la font original o no és possible identificar-la –no es pot confrontar la informació i les dades amb fonts oficials i confiables– i són informacions inventades que resulten complicades de desmentir.

Per a dur a terme aquest treball, les investigadores han aplicat una anàlisi de contingut als missatges publicats en quatre canals oficials i no oficials de VOX a Telegram abans i durant la campanya electoral.
Díez-Garrido, M., Renedo Farpón, C. & Cano-Orón, L. (2021). «La desinformación en las redes de mensajería instantánea. Estudio de las fake news en los canales relacionados con la ultraderecha española en Telegram». Miguel Hernández Communication Journal, 12(2), 467-489. https://doi.org/10.21134/mhjournal.v12i.1292
15/09/2021 Asociación RUVID
Regions: Europe, Spain
Keywords: Society, Social Sciences, Politics

Testimonials

For well over a decade, in my capacity as a researcher, broadcaster, and producer, I have relied heavily on Alphagalileo.
All of my work trips have been planned around stories that I've found on this site.
The under embargo section allows us to plan ahead and the news releases enable us to find key experts.
Going through the tailored daily updates is the best way to start the day. It's such a critical service for me and many of my colleagues.
Koula Bouloukos, Senior manager, Editorial & Production Underknown
We have used AlphaGalileo since its foundation but frankly we need it more than ever now to ensure our research news is heard across Europe, Asia and North America. As one of the UK’s leading research universities we want to continue to work with other outstanding researchers in Europe. AlphaGalileo helps us to continue to bring our research story to them and the rest of the world.
Peter Dunn, Director of Press and Media Relations at the University of Warwick
AlphaGalileo has helped us more than double our reach at SciDev.Net. The service has enabled our journalists around the world to reach the mainstream media with articles about the impact of science on people in low- and middle-income countries, leading to big increases in the number of SciDev.Net articles that have been republished.
Ben Deighton, SciDevNet

We Work Closely With...


  • BBC
  • The Times
  • National Geographic
  • The University of Edinburgh
  • University of Cambridge
Copyright 2021 by DNN Corp Terms Of Use Privacy Statement